Kan vi godt spise madvarer efter, at datoen på produktetiketten er overskredet?
Vi smider alt for meget mad ud, hvor ”mindst holdbar til/bedst før” -datoanmærkningen er overskredet. Men behøver vi det? Nej slet ikke.

I dag findes der to former for datomærkning i Danmark:
• Sidste anvendelsesdato
• Mindst holdbar til/bedst før

Sidste anvendelsesdato
Madvarer mærket med ”sidste anvendelsesdato” bruges på letfordærvelige madvarer, som for eksempel kød og fisk. Efter udløb af ”sidste anvendelsesdato” kan disse madvarer udgøre en sundhedsrisiko for mennesker på grund af vækst af sygdomsfremkaldende bakterier. Det anbefales derfor ikke at spise madvarer, som har overskredet ”sidste anvendelsesdato”.

Mindst holdbar til/bedst før
Derimod madvarer, der mærkes med ”mindst holdbar til” / ”bedst før” betragtes ikke som sundhedsskadelige. I langt de fleste tilfælde kan du derfor godt spise madvarer, hvor ”mindst holdbar til” / ”bedst før” datoanmærkningen er overskredet. Brug dine sanser til at se på varen - duft og smag på maden, hvis du er i tvivl - inden du overvejer at smide maden i skraldespanden.
”Mindst holdbar til” / ”bedst før”- datomærkningen bruges på madvarer som for eksempel brød, knækbrød, gryn, ris, pasta, konserves, chokolade, nødder, mysli, mælk, surmælksprodukter, oste, smør, æg mm.

Del med naboer, venner og familie
Når årstidens kartofler og grøntsager spirer op af jorden fra køkkenhaven, eller når frugttræer og bærbuske er klar til at blive plukket, så del gerne ud af høsten. Det reducerer madspild, og måske har naboen, venner og familie noget de kan bytte med.

Brug havens skønne frugter og bær til at lave hjemmelavet marmelade, mos og saft, som kan bruges i både kager, på brød eller oven på skyr. I afsnittet kage – dessert – marmelade – saft på side 180, finder du lækre og enkle opskrifter på hjemmelavede marmelader, mos og saft.

Kompostér dit affald
Har du lagt mærke til, hvor meget frugt- og grøntsagsaffald du smider i skraldespanden?
Ved at kompostere vores organiske affald kan vi mindske mængden af affald og på den måde gøre endnu mere for at passe på miljøet. Mad som ikke kan bruges som menneskeføde, og som kommer fra grøntsager, frugter og planteaffald, kan hjemmekomposteres og anvendes som gødning i køkkenhaven og bedene. I nogle kommuner har man allerede organiseret, at hver husstand skal sortere alt organisk affald i en husholdningskompostbeholder til videre kommunal kompostering. Men du kan også selv vælge at kompostere til hjemmebrug ved at købe din egen udendørs kompostbeholder og heraf bruge komposten til gødning og dyrkning af grøntsager i din køkkenhave, hvis du har sådan en.  Hjemmekompost har plads til affald fra fx frugt-, kartoffel- og gulerodsskræl, kerner og toppe fra peberfrugter, de yderste slatne salatblade, æble- og pæreskrog, bananskræl og meget mere, men også æggeskaller, kaffegrums og teposer.
Personligt giver jeg mit frugt- og grøntaffald til husstande med frilandshøns, som foder til hønsene.