Opskrifter på retter, hvor du kan trylle dine rester i:

 

Julens skønne madlækkerier kan trylles om til nye retter … få inspiration af opskrifter nedenfor.

BRØD

Brød kan hurtigt blive tørt, hvis ikke du får det spist indenfor et par dage. Frys brød ned og tag det op efterhånden som du skal bruge det, eller lav for eksempel øllebrød, rugbrødschips, brødcrunch, brødstave eller brødcroutoner af dine brød- og rugbrødsrester.

 

►► Rugbrødscrunch

Ingredienser:

Daggammelt rugbrød, endeskiver eller bare rugbrød (inkl. skorpe), som du har til overs.

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader.

Brug en minihakker, en foodprocessor eller en kniv til at findele rugbrødet, så det får den konsistens, du ønsker. Fordel brødet ud på en bageplade med bagepapir, som sættes i en forvarmet ovn i ca. 10 min. til det er sprødt. Køl af og kom i en lukket beholder. Rugbrødscrunch opbevares ved stuetemperatur og har en lang holdbarhed.

Tip: Brug rugbrødscrunch som topping på din havregryn til morgenmad, eller som topping ovenpå græsk yoghurt, skyr eller A38 naturel.

 

 

►► Brødcroutoner

Brug rester af daggammelt rugbrød, sandwich, flutes og franskbrød (inkl. skorpe) og skær i små firkanter. Vend eller sprøjt dem med lidt olivenolie og fordel croutonerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Krydr evt. med grønne tørrede krydderier, og bag dem i ovnen ved 160 grader i ca. 10-15 min. Køl af og kom i en lukket beholder. Opbevaring ved stuetemperatur. Holdbarhed ca. 1-2 uger.

 

Tip: Kan bruges i salater, supper, som snack eller som topping ovenpå græsk yoghurt, skyr eller A38 naturel.

 

►► Rugbrødschips/ -stave

Ingredienser:

Daggamle endeskiver og rugbrødskiver, som du synes er ved at være for tørre og faste til at spise.

Olivenolie

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 160 grader.

 

Skær rugbrødsskiverne i stave på langs, på tværs eller i fire kvarte. Læg rugbrødet på en bageplade med bagepapir. Pensl rugbrødet med lidt olivenolie, og drys med en smule flagesalt(Olien kan også udelades). Bages i ovnen i ca. 20-25 min. til rugbrødet er sprødt i kanten. Læg dem på en rist til afkøling. Opbevares i en tætsluttende beholder. Holdbarhed ca. 1-2 uge.

 

Servér som tilbehør til frokost, til aftensmaden eller som en snack med ærtetapenade, avocadocreme, pesto, tunmousse, pålæg eller som tilbehør til grøntsagsstave eller en skål blandet salat.

 

►► Spidskålswrap med fyld

Ingredienser:

Spidskålsblade

Fyld som du har tilovers fra frokosten fx tunmousse, æggesalat, kartoffelsalat, laksemousse, laksesalat, kyllingesalat m.m.

 

Fremgangsmåde:

Vælg det fyld du ønsker at lægge ind i dit spidskålsblad.

 

Servér ristede brødstave til.

 

►► Hønse-/Kyllinge-/kalkun-/ande- eller skinkesalat

Ingredienser:

100 g. kød i fine små tern

½ rød peberfrugt i meget små tern

4-6 spsk. meget meget fint hakket blomkål eller gulerødder (eller halv af hver)

Evt. en håndfuld fint hakket persille eller purløg

2 spsk. mayonnaise

4-6 spsk. skyr naturel

½ tsk. karry

Salt og peber

Tilsæt evt. også æg i små tern, hvis du har nogle æg tilovers – ellers undlad. Eller erstat kød med æg.

 

Sådan gør du:

Bland alle ingredienser og server i en spidskålswrap, på en skive brød eller grøn vaffel eller servér som tilbehør til en skøn sprød salatblanding. Servér evt. med sprødstegt kalkunbacon til.

 

 

►► Grønne vafler – (giver 6-7 vaffelplader)

Ingredienser:

350 g grøntsagsrester af fx ærter, edamamebønner, grønne bønner rucola, spinatblade, fennikel, selleri, grønkål osv.
3 æg
3 dl vand
3 dl havregryn eller groft mel
Lidt salt og peber
Hæld alle ingredienser i en skål og blend massen med en stavblender og lad den hvile i 10 min. Tænd for hjerte- eller belgisk vaffeljern. Hvis ikke du har et vaffeljern kan du i stedet klatte ud til blinis på en pande eller lave en pandekage. Pensl lidt olie på top og bund af dit vaffeljern og kom ca. 1 dl dejmasse på din vaffel. Lad vaflen bage i ca. 5 1/2 minut. OBS! Løft ikke låget før tid, så skiller vaflen.
De færdige vafler kan fryses ned. Vaflerne kan efterfølgende ristes på en flad brødrister inden servering.

 

 

►► Grøntagssuppe

Ingredienser:

200-300 g. grøntsagsrester, fx gulerod, spidskål, glaskål, porre, squash, frisk krydderurter m.m.

½ ds. flåede tomater, ca. 200 g, hvis du har en rest ellers undlad

¼ løg

1 fed hvidløg

2½ dl grøntsagsbouillon

1 spsk. olivenolie og 2 spsk. vand til at svitse grøntsager med.

Smag til med salt og peber og evt. andre tørrede krydderier eller friske krydderurter.

 

Fremgangsmåde:

Rengør grøntsagerne, og skær dem i små strimler eller tern. Svits det i lidt olivenolie og vand i en gryde. Tilsæt bouillon, og lad suppen koge ca. 10 min. under låg. Blend det hele, og smag til med salt og peber.

 

►► Pyt i pande a la biksemad

Det her er genbrugsmad, når det er bedst - mums.

 

Ingredienser:

Køleskabets rester af grøntsager, kød, kartofler og pasta, snittet i forskellige størrelser, strimler og tern - tryllet sammen og svitset i lidt olivenolie på en pande og krydret med dine favorit krydderier. Servér med et spejlæg på toppen.

Eller lav en lækker luftig omelet

 

 

 

►► Luftig omelet

Ingredienser

3 æg

200-250 g grøntsagsrester

Lidt salt og peber og evt. andre krydderier

1 spsk. olivenolie

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 170 grader.

Rengør grøntsagerne og skær dem i passende tynde skiver. Damp grøntsagerne i 2-3 spsk. vand på en lille pande og hæld lidt olivenolie henover. Slå æggene ud i en skål og pisk til en jævn masse med en gaffel. Tilsæt lidt salt og peber, og krydr evt. med andre krydderier, hvis du har nogle på lager. Hæld æggemassen over de færdigdampede grøntsager og stil panden i ovnen, hvis pandens håndtag og panden kan tåle ovnvarme, ellers færdigbag omeletten i panden ved svag/mellem varme på kogepladen. Bag omeletten i ca. 20 min. til den er færdigbagt og luftig.

Servér med ekstra grøntsager og ristet rugbrød.

 

►► Fyldte tortilla wraps

Ingredienser:

Tortilla fuldkornswraps

Kød og grøntsager, hvad der er tilovers af dine rester

 

Lav evt. en avocadocreme og fyld i din tortilla wrap …

Avocadocreme:

½ avocado
1,5 spsk. græsk yoghurt 2 %, skyr eller A38 naturel
1 tsk. citronsaft
1 fed hvidløg

Smag til med salt og peber

Hæld alle ingredienser til avocadocremen i en minihakker og hak til en blød cremet konsistens. Du kan evt. bruge en gaffel til at mose en fin jævn avocadocreme, hvis ikke du har en minihakker.

Anret, smør hver tortilla wrap i midten med avocadocreme og fyld dine groft revne og skiveskårede grøntsager og kødsfyld i. Form hver tortilla wrap omkring fyldet

 

►► Pizza almindelig eller på en tortilla wrap

Lav din egen pizza af rester fra køl eller frys

 

Ingredienser:

1 tortilla fuldkornswrap eller lav din egen pizzadej.

 

Forslag til fyld af overskudsrester:

Pålægsrester

Grøntsagsrester, fx peberfrugter i tern, revet squash og løg mm.

Rå kartoffel, rives groft eller i tynde skiver

Pesto/tomatpure/ blendede flåede tomater

Revet ost, brie, skimmel

½ spsk. olivenolie

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader.

Smør wrap’en eller pizzadejen med for eksempel pesto, tomatpure eller blendet flåede tomater. Ovenpå lægger du fyld efter eget ønske. Top med ost. Dryp med lidt olivenolie henover hele pizzaen. Stil pizzaen i en forvarmet ovn i ca. 10 min. Hvis du laver din egen pizzadej, skal pizzaen have ca. 20 min. i ovnen. Pizzaen er færdig når osten er smeltet og kanten sprød og bagt.

Servér med blandet salat.

 

►► Tærte

Opskriften er til 4 personer.

 

Ingredienser:

Tærtedej:                                                                                                        

1 spsk. olivenolie                                           

1-1½ dl vand                                                                  

2 dl rugmel                                                    

1,5 dl hvedemel                                             

1/4 tsk. salt                                                                                                                        

 

Tærtefyld:

Kød- og grøntsagsrester, 400-500 g

4 æg

100 g græsk yoghurt 2%, skyr naturel eller hytteost

1 dl mælk, kan udelades

1 tsk. salt                                    

75 g revet ost

40 g hakkede mandler, kan udelades

2-3 spsk. vand til dampning af grøntsager

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 190 grader.

Tærtedej, kom olie, vand, mel og salt i en skål og rør det sammen med en elpisker eller med hænderne til en fast dej. Udrul dejen, og kom den i en smurt tærteform ca. 24 cm i diameter. Stik tærtebunden med en gaffel flere steder, og forbag tærtebunden i ovnen i 10 min. ved 190 grader på midterste ovnrille.

Tærtefyld, rengør grøntsagerne. Snit eller riv grøntsagerne fint og damp/svits dem på en pande i 2-3 spsk. vand i 3 min. Rør æg, græsk yoghurt/skyr/hytteost, mælk, salt, ost og hakkede mandler sammen i en skål, og bland med kød og grøntsager. Hæld det hele i den forbagte tærtebund, og bag tærten på midterste ovnrille i ca. 30 min. ved 190 grader. Tærten er færdigbagt, når toppen er luftig og gylden.

Tærten kan opbevares i køleskab i et par dage, eller fryses ned i mindre portioner. Så har du en nem frokost eller aftensmad på travle dage.

 

►► Romkugler

Ingredienser:

300 gram kagerester. Jeg tog kagerester fra fryseren - 150 g chokoladekage, tre blåbærmuffins og en kokoskage med marengstopping.

2 spsk. marmelade. Jeg brugte kirsebærsauce fra julen sidste år, som jeg havde liggende i fryseren.

2 spsk. kakaopulver

1½-2 spsk. romessens

 

Sådan gør du:

Blendes i en foodprocessor til en jævn samlet masse. Vej kagemassen ud i 15 g /20 g eller 30 g store romkugler.

Pyntes med fx kokospulver, frysetørret hindbærpulver, kakaopulver m.m.