Forslag til en påskemenu a la tapas

8 personer

  • Hvide sild med rå løgringe og hjemmelavet karrysalat med æg
  • Spinatroulade med laksemousse
  • Lammefrikadeller med æbletzatziki
  • Grøntsagstærte
  • Mørbradbøf med stegte bløde løg og champignon
  • Spidskålssalat med blåbær og appelsindressing
  • Diverse grøntsagshapsere fx gulerødder, peberfrugter, agurk, selleristænger m.m. eller hvad du lige har i grøntsagsskuffen.
  • 2 slags ost og druer
  • Mini frugtsalat med hakkede mandler og mørk chokolade
  • Blåbær- eller chokolade muffin og romkugle til eftermiddagskaffen.
    • Alternativt et stykke kransekage.
  • Rugbrød, hjemmelavet knækbrød og grønne vafler/blinis

 

 

>> Karrysalat med æg

Ingredienser:

2-3 hårdkogte æg, skæres i små tern

1 æble med skræl i små tern

½ rå løg i små tern

1½ dl skyr eller mager græsk yoghurt naturel

1-1½ tsk. karry mild

Salt og peber

Tilsæt evt. lidt gurkemeje for den ønskede gule farve (kan udelades)

 

Alle ingredienser blandes til en karrysalat.

Karrysalaten kan også stå som selvstændigt pålæg på en skive ristet rugbrød.

 

 

>> Spinatroulade med laksemousse

Ingredienser spinatroulade:

300 gram optøet spinat

3 æg

½ dl skyr naturel eller mager græsk yoghurt

1 tsk. salt

Lidt peber

 

Sådan gør du:

Æggeblommer og æggehvider fordeles i hver deres skål.

Æggeblommerne blandes sammen med spinat, skyr/græsk yoghurt og krydderier.

Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i ovenstående spinatmasse.

Fordel spinatmassen jævnt ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Spinatmassen skal fylde en firkant, som svarer til 2/3 af bagepladen – cirka ½-1 cm i tykkelse.

Sættes i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft i cirka 15-20 minutter til den er færdigbagt og lysbrun på toppen.

Afkøl spinatbunden inden du smører laksemousse på hele spinatfladen.

 

Ingredienser laksemousse:

200-250 gram varmrøget laks – naturel eller med krydderier på.

En lille håndfuld persille, rucola eller grønkål, snittes meget fint

1 mellem finthakket rå løg

3 spsk. skyr naturel eller mager græsk yoghurt

1 spsk. mayonnaise

80 g flødeost naturel, gerne light

½ tsk. salt

Lidt peber

Smag evt. til med lidt citronsaft

Sådan gør du: Bland alle ingredienser sammen i en skål, og smør den færdige laksemousse ovenpå spinatbunden og rul forsigtigt sammen til en roulade. Fold bagepapiret rundt om den færdige roulade og sæt den i køleskabet mindst en time før servering. Skær rouladen i skiver og anret på et fad.

Tip: Gør det nemt, og lav spinatrouladen en uge før du skal bruge den og frys den ned. Optø den dagen før, og skær den i skiver - halvt optøet, så får du de fineste skiver.

Undgå madspild: Hvis du har en rest til overs, kan du nedfryse spinatrouladen. Du kan servere spinatroulade til en forret, eller til en frokost ovenpå gode salater sammen med rejer og en skive ristet rugbrød.

 

 

>> Spidskålssalat med blåbær

Ingredienser:

½ spidskål

½ broccolihoved (den anden halve kommes i grøntsagstærten)

1 rå rødløg

1-2 håndfuld persille, rucolasalat eller grønkål

1 æble med skræl i små tern eller i tynde aflange skiver

1 bk. friske blåbær, 125 g

Supplér evt. med feta i tern, da du har en rest tilovers fra lammefrikadellerne.

Kom gerne flere og andre grøntsager og frugt i, hvis du lige har en rest liggende.

Sådan gør du: Rengør grøntsagerne og finsnit dem på mandolinjern på den tynde side - det gi’r en mere let og tyggevenlig salat. Æblet skæres i fine små tern eller i tynde aflange skiver. Persille finsnittes.

Bland alle ingredienser inkl.  blåbær i en salatskål. Bland appelsindressingen i og drys evt. med hakkede ristede mandler.

 

Ingredienser Appelsindressing:

½ presset appelsin

½ presset citron

1 tsk. akaciehonning

1 spsk. raps- eller olivenolie

 

Blandes til en flydende dressing og vendes i salaten.

Undgå madspild: Salaten kan du gemme til frokost eller aftensmaden i morgen. Eller bruge den i en wrap eller pitabrød. Jeg fryser også restsalater ned og putter det i min morgensmoothie – smager skønt. Salaten kan du også  finsnitte og komme i en kødret eller gryderet, frikadellefars eller lave en grøntsagssuppe og supplere med flere grøntsager. En omelet med salat i er heller ikke af vejen. Eller måske komme salaten(meget finsnittet i en bolle- eller brøddej.

 

 

>> Lammefrikadeller med æbletzatziki

Ingredienser Lammefrikadeller:

400-500 gram hakket lammekød
2 fintsnittede løg
2-4 fed presset hvidløg
2 æg
5 spsk. havregryn, blendet til mel i en minihakker
80-100 gram mager hakket feta, Cheasy 3%
4-6 spsk. vand eller mælk
2 tsk. salt
1 tsk. stødt peber
2 tsk. spidskommen
1 tsk. chili krydderi eller en frisk lille chili i små tern
Evt. lidt frisk rosmarin.

Sådan gør du: Rør det hele sammen til en fars og form 24 små frikadeller og steg dem på panden i lidt fedtstof. Kan fryses ned.


Ingredienser Æbletzatziki:

3 groft revne æbler med skræl
200 gram mager græsk yoghurt eller skyr naturel.
Lidt salt og peber.

Blandes og serveres straks. Ikke velegnet til nedfrysning.

Undgå madspild: Rester fra æbletzatziki opbevares i køleskab og kan efterfølgende bruges som tilbehør til aftensmaden, sammen med en salat, kommes i en smoothie eller i en brød- eller bolledej.

Lammefrikadellerne kan fryse ned. Eller brug dem i en biksemad, omelet eller til frokost i en salatblanding.

 

 

>> Grøntsagstærte

Ingredienser Tærtedej:

1 spsk. olivenolie

1-1½ dl vand

2 dl groft mel, fx fuldkornsspeltmel, rugmel m.m.

1,5 dl hvedemel

¼ tsk. salt

 

Ingredienser Tærtefyld:

Grøntsager, 400-500 g, fx spidskål, porre, broccoli, rå løg. (du har rester af spidskål og broccoli fra spidskålssalatopskriften).

4 æg

100 g skyr naturel eller mager græsk yoghurt

1 dl mælk (kan udelades)

1 tsk. salt

Lidt peber

75 g revet ost (du kan bruge skæreosten, som du i forvejen har købt til ostetallerken med kiks og druer)

40 hakkede mandler

 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tærtedej, kom olie, vand, mel og salt i en skål og rør det sammen med en elpisker eller med hænderne til en fast dej. Udrul dejen (tynd), og kom den i en smurt tærteform (ca. 24 cm i diameter) eller i 4 mini tærteforme eller i 8 mini-mini tærteforme. Stik tærtebunden med en gaffel flere steder, og forbag tærtebunden i ovnen i 10 min. ved 190 grader på midterste ovnrille.

Tærtefyld, rengør grøntsagerne. Snit eller riv grøntsagerne fint, og damp/svits dem på en pande i 2-3 spsk. vand eller olie i 3 min. Rør æg, græsk yoghurt/skyr, mælk, salt og peber, ost og hakkede mandler sammen i en skål og bland med grøntsagerne. Hæld det hele i den forbagte tærtebund, og bag tærten færdig på midterste ovnrille i ca. 30 min. ved 190 grader. Tærten er færdigbagt, når toppen er luftig og gylden.

Undgå madspild: Tærten kan opbevares i køleskab i to-tre dage eller fryses ned i mindre portioner. Så har du en nem frokost eller aftensmad på travle dage.

 

 

>> Mørbradbøf med stegte bløde løg og champignon

Ingredienser:

1 svine- eller oksemørbrad cirka 400 gram

2-3 mellem store rå løg

1 bakke champignon cirka 200 gram

Salt og peber

 

Sådan gør du: Afpuds mørbraden for sener og hinder. Skær mørbraden i 8 stykker og tryk bøfferne flade med håndfladen. Krydr med salt og peber og steg bøfferne, til de er gennemstegte efter ca. 10 min.

Pil løgene og skær dem i skiver. Rengør champignon og skær dem i små tern. Steg løgene på en pande med lidt fedtstof. Steg herefter champignon.

Servér bøfferne toppet med stegte bløde løg og champignon.

Undgå madspild: Hvis der er rester tilbage fra mørbraden, kan resterne nemt bruges i en biksemad, æggekage, eller direkte på rugbrødet til frokost næste dag. Kødet kan også skæres i tynde skiver og ligges på en hjemmelavet pizza sammen med løg og champignon eller som fyld i pitabrød eller wraps.

 

 

>> Grønne hjertevafler/blinis

240 g (ca. halvt ærter og halv spinat. Hvis du bruger spinat fra frost, dræn da spinaten for vand inden du kommer det i skålen.

¾ dl skyr naturel/mager græsk yoghurt eller mager hytteost

80 g fuldkornsmel, fx fuldkornsspeltmel, rugmel, grahamsmel m.f.

½ tsk. salt

1½ dl vand

… og lidt olie til pensling af vaffeljernet eller til stegning af blinis på panden.

 

Sådan gør du: Blend alle ingredienser med en stavblender eller i en minihakker. Lad dejen trække i 15 minutter. Bag vaflerne i ca. 5-6 minutter – Pas på med at åbne vaffeljernet for tidligt. Den først vaffel kan godt hænge lidt fast på vaffeljernet.

Hvis ikke du har et vaffeljern, kan du i stedet lave små grønne blinis på panden eller på en blinis pande.

Undgå madspild: Vaflerne/Blinis kan fryses ned og tøs op til anden festlig lejlighed og bruges som en forret, anrettet som tapas med forskelligt fyld ovenpå. Vaflerne kan også spises til morgenmad, frokost eller som mellemmåltid. Som tilbehør til en frisk salat. De er hurtige at varme på en brødrister.

 

 

>> Hjemmelavet knækbrød

Ingredienser:

Gør det nemt og køb en færdig blanding frø og kerner, hvor du kun skal tilsætte mel, olie og vand. Oftest står der på disse færdigblandede poser, at man skal tilsætte hvedemel. Her må du meget gerne tilsætte fuldkornsmel i stedet – det gør knækbrødene mere fiberholdige. Ellers følg anvisning på posen.

 

Hvis du gerne vil lave din egen knækbrødsblanding af frø, kerner og mel, så får du opskriften her:

1 dl havregryn

1 dl sesamfrø

1 dl hørfrø

1 dl solsikkekerner

1 dl græskarkerner

3 dl fuldkornsmel fx fuldkornsspeltmel, grahamsmel, rugmel eller 1 dl af hver

1 tsk. bagepulver

1½ tsk. salt

2½-3½ dl vand

½-1 dl olivenolie

Sådan gør du: Bland alle ingredienser i en skål. Hvis blandingen bliver for fast, kan du tilsætte lidt ekstra olivenolie eller vand. Kom en fjerdedel af dejmassen på et stykke bagepapir og læg et stykke bagepapir oven på dejmassen og rul dejen ud mellem to bagepapir med en dejrulle til dejen kun er få millimeter tyk. Dejen skæres ud i små firkanter med en kødkniv eller en pizzaskærer. Bages ved 180 grader i cirka 12-18 minutter afhængig af ovntype – til de er sprøde og gyldne.

 

>> Frugtsalat

Ingredienser:

600-800 g blandet frisk frugt af fx ananas, kiwi, vindruer, æbler, blåbær, brombær, hindbær, jordbær mf. OBS! begræns dit udvalg, så du undgår for mange frugtrester.

24 hakkede mandler

40 g mørk chokolade

Sådan gør du: Rengør og skær frugterne (undtagen bærrene) i små mini tern. Bland frugter og bær og hæld i gennemsigtige miniglasskåle. Top med hakkede mandler og hakket mørk chokolade.

Undgå madspild: Rester kan kommes i en smoothie til din morgenmad eller mellemmåltid eller fryses ned og bruges til at komme i din smoothie en anden dag. Resterne fra frugtsalaten kan også komme i en blandet salat. Eller laves til juice i en saftcentrifuge/juicemaskine. Kommes i kager, tærter, brød- og bolledej. Frugt og bær kan også laves til en saft, frugtmos eller marmelade.

  

>> Bærmuffins – den sunde udgave 

Ingredienser:

4 små/mellem bananer, ca. 80 g uden skræl

6 æg

130 g havregryn

1 spsk. akaciehonning

2 tsk. bagepulver

1½ tsk. vaniljepulver

½ tsk. salt

140 g friske bær fx blåbær, brombær, hindbær, solbær, ribs. Frosne bær kan også bruges. Du kan også vælge at blande forskellige bær i hver muffin.

 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Hæld alle ingredienser, undtagen bærrene, i en skål eller foodprocessor, og blend til en ensartet masse - dejen bliver let flydende. Hæld dejen i 16-18 muffinsforme (afhængig af størrelse på formene). Fordel herefter bærrene i formene og prik dem lidt ned i dejen, så de næsten ikke kan ses. Bærrene falder nemlig ikke til bunde af sig selv ved bagning.

Bages i ovnen i ca. 20 minutter.  

Undgå madspild: Dine færdigbagte muffins kan fint fryses ned og optøs til anden festlig lejlighed. Eller du kan lave hjemmelavede romkugler af dem - sammen med andre kagerester.

 

 

>> Chokolademuffins

Ingredienser, det våde:

250 ml appelsinjuice

2 æg

100 g smeltet smør, fingervarm lunkent temperatur

 

Ingredienser, det tørre:

200 g hvedemel

50 g kakaopulver

½ tsk. natron

170 g sukker

Sådan gør du: Bland det våde sammen og hæld herefter det tørre i under omrøring med en elpisker. Pisk til en ensartet tykflydende dej. Hæld dejen over i 15-20 muffinsforme afhængig af størrelsen på formene og bag dem ved 165 grader varmluft i cirka 25-30 minutter.

Pynt med ostecremet topping.

 

Ostecremet topping

Ingredienser:

120 g flødeost naturel – gerne light flødeost

60 g blødt smør

90 g flormelis

Sådan gør du: Pisk alle tre ingredienser sammen til en cremet masse. Hæld cremen i en sprøjtepose eller i en frysepose og klip et hul i et af hjørnerne. Tryk cremen ud til topping på 8 muffins.

Resten af muffins kan du fryse ned eller lave til romkugler – se opskrift på romkugler nedenfor.

Undgå madspild: Dine færdigbagte muffins kan fint fryses ned og optøs til anden festlig lejlighed. Eller du kan lave hjemmelavede romkugler af dem - sammen med andre kagerester.

 

 

>> Romkugler

Ingredienser:

300 gram kagerester. Jeg tog kagerester fra fryseren - 150 g chokoladekage, tre blåbærmuffins og en kokoskage med marengstopping.

2 spsk. marmelade. Jeg brugte kirsebærsauce fra julen, som jeg havde liggende i fryseren.

2 spsk. kakaopulver

1½-2 spsk. romessens

Sådan gør du: Blendes i en foodprocessor til en jævn samlet masse. Vej kagemassen ud i 15 g /20 g eller 30 g store romkugler.

Pyntes med fx kokospulver, frysetørret hindbærpulver, Kakaopulver m.m.